Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

lördag 24 december 2011

Äntligen framme! Dag 1 - fredag

Dagen innan svensk julafton. Vi anländer i Bujumbura, huvudstadens Burundi klockan tre, lokal tid. Efter att ha fixat visum (som tog en stund, då Marcus av någon anledning fick Wictorias foto i sitt visum så att de ansvariga för detta pratical joke fick ringa till ambassaden för att rätta till problemet). Det hela slutade med att Marcus fick ett helt nytt visum i ett genomskinligt pappesmaterial som gjorde att Wictoria trots det nya visumet ändå lyser igenom där Marcus bild skulle ha varit. Vi gillar't! "Burundi verkar vara rätt queer ändå " sa Erik N och så var vi till slut alla ute i hallen, där vi möttes av Gloria och Doreen, två WAGGGS scouter engagerade i Amahoro Amani. Vi hoppade in i bilarna på plats och blev körda av Lazare (vår hjälte på plats från den svenska delegationen) och Francois, en veteran i den Burundiska scoutvärlden. Varmt och kvavt, var det skönt att åka bil med nervevade rutor. Längs vägarna körde vi förbi allehanda transportmedel, väldiga balansakter på cykel med meterhöga staplar av säckar på pakethållaren. Bujumbura ligger mitt bland Kiriribergen, i Rift valley.

Väl framme vid hotellet var det skönt att ta en paus, packa upp och tvätta sig efter ett drygt dygn på flygplan och flygplatser. Sedan bar det ut på stan för att växla pengar och besöka Amahoro Amani kontoret. Kontoret ligger en kvart ifrån hotellet och inne i huset möttes vi av Jean-Jacque, ny sedan tre månader på projektet här i Burundi med ursprung i Kongo. Jean-Jacque gav oss en snabbgenomgång i hur Amahoro-Amani jobbar genom fredsklubbar, organisationsstrukturens uppbyggnad samt nyckelpersoner i verksamheten. Vi fick också snabbt träffa Justine som var på World Scout Jamboree i somras med Amahoro Amani. Nu har vi lämnat viktiga grejer så som pass, pengar, mm. På kontoret är vi grymt hungriga och ser fram emot middag innan efterlängtad sömn på hotellet tar vid. Imorgon blir det sovmorgon följt av umgänge med fint folk (hyvens scouter här i Bujumbura)
Kramar från oss i svenska delegationen till International Gathering!

Extra tillägg: under kvällen började det regna och blåsa rejäla stormvindar och på vägen mellan kontoret och restaurangen. Körde/simmade vi genom sjöar på gatan. Kvällens sista etapp var sedan grekisk mat tillsammans med Jean-Jaque - gött! Glada över att regnet inte tagit sig in genom öppna fönster i våra rum somnade vi snabbt allihop.