Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

måndag 2 januari 2012

Nya scoutvänner i Burundi


Att tillsammans med 700 eldsjälar från olika delar av centrala Afrika få inspireras och dra lärdom av lokala fredsprojekt i Stora sjöregionen har varit en enorm upplevelse för oss alla. Nu sitter halva svenska delegationen på en liten restaurang i centrala Bujumbura efter den senaste veckans sociala äventyr på International Gathering med Amahoro Amani utanför Gitega. Igår lämnade vi landsbygden med träningsvärk i både vänster och höger arm efter all handskakning.Veckan har bjudit på allt mellan småmingel och visitkortsbyten till djupa diskussioner och väldigt ingående intervjuer. Inspiration är veckans ord. Ingen har lämnats oberörd.

En mångkulturell invigning med uppträdanden från olika länder satte startskottet för träffen. På stora scenen, vid den av sand nästan knallröda fotbollsplanen, hölls därefter dansevenemang och "discon" varje kväll. Nyårsnatten bjöd på ett speciellt program med ännu fler uppträdanden från olika länder. Vi svenskar blev "konstigt nog" nästan utbuade efter ett uppträdande med "små grodorna". Så kan det gå!När vi inte suttit i spontana samtal har vi deltagit i olika workshops med spännande teman. Vi svenskar som representerar Nykterhetsrörelsens Scoutförbund har hjälpt till att hålla workshops om alkohol som ett utvecklingshinder, och Josefin har pratat om hållbar utveckling på sin workshop inför FN:s hållbarhetskonferens i Rio de Janeiro.Hur vi nu ska kunna samla oss och sammanfatta alla intryck återstår att se. Nu är det i alla fall dags för ett par dagars turistande i Bujumbura innan vi återigen sätter oss på planet. På torsdag åker vi tillbaka till Sverige.


Gott nytt år önskar svenska gänget i Burundi!


//Julius Kramer