Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

onsdag 4 januari 2012

Sports without Borders


Under lägret i Gitega var Sports without Borders en av organisationerna i Global Development Village, vi deltog på deras inspirerande workshop om hur dom använder sport för att kommunicera svåra ämnen i samhället som inte diskuteras någon annanstans.


Under workshopen lekte vi en lek som skulle kommunicera familjebildning och problematiken kring att när familjer har många barn blir det svårt för både barnen och familjen. Nu när vi varit i Bujumbura har vi mött organisationen mera för att diskutera hur deras metoder fungerar och mestdels fokus på kvinno frågor och beroenden.

Idag blev vi inbjudna att delta i en av deras aktiviteter i en förort till Bujumbura. Jag, Lotten och Gustav åkte med och fick möta tre stycken lokala volontärer som höll på att spela fotboll med närmare 100 barn. Efter matchen samlades dom i skuggan för att diskutera problematiken kring HIV genom att ställa frågor till ungdomarna och sjunga sånger. För att sedan avsluta så lekte vi lekar tillsammans, barnen skrattade ganska mycket åt våra försökt att sjunga på det lokala språket kirundi och dansa i takt.


Mötet med dessa glada och hoppfulla ungdomar var starkt, det finns många problem i deras vardag. Allt från rent vatten, rätten att gå i skola istället för att tex tjejer får stanna hemma för att vakta syskon medans mammorna går till marknaden. Det var svårt att inte kunna hjälpa mera men när jag kommer hem vill jag samla ihop sport material, just nu är de i behov av fotbollar och lag västar. Det är viktigt för mig att stötta på en långsiktig basis och genom att skapa utbyten med denna underbara organisation om hur vi i svensk scouting kan diskutera svåra ämnen men även stötta med lite material. Det är för mig en bra kombination jag vill stötta.