Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

tisdag 27 mars 2012

Han såg sina syskon bli skjutna i sitt eget hem under inbördeskriget

Jag tog en promenad till Tangyanikasjön med en kompis förra veckan. Under promenaden hade vi långa samtal om det rådande läget i Burundi så som politik, vapen, oroligheter, fattigdom och så vidare. Han berättade att han hatade människor som rökte och jag frågade varför, för det var ett väldigt starkt uttryck tyckte jag, då det åtminstone i Sverige är ganska vanligt att röka. Sen kom det fram till att det var djupare än så, det handlade inte bara om själva rökningen utan egentligen om någonting helt annat.

Han berättade att första gången han hade sett någon röka var under inbördeskriget. Militärerna rökte och en dag hade han fått en cigarett av en militär. Han hade sakta stoppat in den i munnen och gjort som militärerna gjorde - rökte. Någon han kände hade sett honom och sprungit hem till hans pappa för att berätta. När han senare kom hem blev han slagen länge, ångrade bittert att han testat och lovade att aldrig mer ta i en cigarett. Vi började närma oss ämnet “inbördeskriget” som självklart är känsligt eftersom det inte var länge sedan det hände. Min kompis och jag är i samma ålder, men vad han har sett och upplevt i sitt liv är extremt svåra saker. Han berättade om när hans hus blev beskjutet under kriget och två av hans syskon blev skadade. De överlevde som tur var, men han har likväl sett sina syskon bli skjutna. 


Min kompis verkar vara en väldigt stark människa. Jag har sett honom ute i sin lokala Scoutförening och han är väldigt engagerad i sina medmänniskor. Scouter här har en helt annan betydelse än vad det har i Sverige. Här är det inte töntigt att vara Scout, som det i många fall anses vara i Sverige, utan det är precis tvärtom. Människor ser upp till Scouter och är glada för det som Scouter gör för sin omvärld.
Men det gör ont i mig att veta vad människor här har upplevt och vilken vardag som många möter, barn som vuxna.

 Dock är jag stolt för att vara svensk och för att Sverige engagerar sig i projektet Amahoro Amani, både lokalt här i Stora Sjöområdet samt hemma i Sverige med Amahoro Amani - för freden vidare. Scouterna, Kvinna till kvinna och Svenska Postkodlotteriet jobbar tillsammans för någonting bra i Sverige. Inte minst kunskap om hur andra människor lever och för någonting som alla människor borde få uppleva - fred. Tillsammans kan vi jobba för en bättre värld.*Inbördeskriget i Burundi bröt ut 1993 och 250 000 människor har sedan dess blivid dödade samt att 800 000 människor har flytt landet, mestadels till något av grannländerna. 2001 påbörjades en fredsprocess och 2009 avväpnades rebeller. Burundi står på FNs lista som ett av de minst utvecklande länderna i världen och är även ett av världens fattigaste länder. Landet är fortfarande oroligt och det finns fortfarande risk för att ett nytt inbördeskrig bryter ut.