Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

tisdag 15 maj 2012

Amahoro Amani – mer än ett fredsprojekt del 2

Reskamraterna i gruppen var av sådan kaliber att det redan från start var uppenbart att resan skulle bli succé. Under de mer än tjugo timmarna ner till Burundi hann vi bli mer bekväma med varandra genom att vi som grupp hanterade en rad utmaningar som de fyra mellanlandningarna erbjöd. Däribland hantera rädslan för magsjuka till följd av konsumtion av fruktsallad, alla stopp i flygkontrollerna, problem med växling av pengar och att hitta vegankost till de som efterfrågade detta.

Resan ner till Burundi innebar en möjlighet att landa i sinnet för min del. Jag kunde sakta men säkert koppla bort lilla landet mellanmjölks normer, mina vardagsuppgifter och hemmavarande rutiner. Jag var i sinnet inställd på ett mer spartanskt leverne, då jag mindes Elins ord om att det kunde vara bra att ha med sig en packe riskakor eller annan lättillgänglig mat ifall nöden så krävde. Jag var inställd på att jag skulle få bredare på perspektiv på vad det innebär att leva drömmen - ”living the dream”.

När vi anlände i Burundi och huvudstaden Bujumbura var mitt första intryck fattigdomen, den dåliga stadsplaneringen och känslan av att lagar och regler inte gällde. Den höga närvaron av militär och polis var främmande, även om jag personligen fann det vara en trygghet. Trots att staden i sig inte är speciellt stor var min upplevelse att det var människor, djur och saker överallt.

Det var uppenbart att denna resa skulle erbjuda många nyanser gällande kultur, vilka värderingar som man lever sitt liv utifrån och en uppsjö av perspektiv rörande levnadsstandard.

Vill du läsa fortsättningen på min berättelse? Håll ögonen öppna här på bloggen! Fortsättning följer...

Gustav Sundgren