Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

onsdag 25 juli 2012

Tisdag. En sån dag...

Dagens uppgift: röja en stig genom att sortera ut plast, metall, batterier och annat icke-komposterbart ur ett sopberg.

Dagens arbetskraft: en grupp bestående av svenska, danska och burundiska scouter och fredsagenter

Dagens skörd: femton säckar skräp.


Igår var vi på besök på Amahoro Amanis huvudkontor i Bujumbura. Vi fick en föreläsning med exempel på det fantastiska arbete som de ca 700 fredsklubbar som finns runt om i Burundi, Rwanda och östra Kongo utför. Vi hörde om olika grupper som rett ut konflikter mellan grannar, som fixat en tillfällig bro för att underlätta en bybefolknings transporter och som tagit hand om en gravid kvinna vars familj kört ut henne på gatan.

Amahoro amani-metoden består i att identifiera ett problem som gett upphov till en konflikt, fundera ut en lösning och lösa problemet. En metod som verkar fungera.

Igår var det teori, idag fick vi prova på i praktiken. Med plastpåsar på händerna och med hjälp av hackor och spadar tog vi oss sakta men säkert igenom en sophög som samlats och blockerade en stog. När samtliga tillgängliga säckar var fyllda hade vi mest bara skrapat på ytan. Trots det kändes dagen som en framgång. Vi hade arbetat tillsammans, en känsla av gemenskap hade infunnit sig och lokalbefolkningen som passerade under arbetets gång hade stannat och hjälpt till.

Dagen avslutades på ett lokalt fik där vi drack fanta (det burundiska begreppet för läsk i allmänhet), åt smörgåsar och sammanfattade dagen.

En sån dag...

/Ida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar