Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

fredag 17 augusti 2012

Amahoro Amani - mer än ett fredsprojekt, del 6

Detta är en följetong skriven av Gustav Sundgren om hans intryck från den Burundiresa som ägde rum över nyår 2011-2012. Vill du läsa de tidigare delarna? Klicka på Rover-taggen till höger om bloggen, eller scrolla ner bland de äldre inläggen.

När vi hade avnjutit utsikten från berget en tid, småpratat lite med vad barnen som slagit följe och fått veta vad de bodde, valde vi att röra oss nedför igen. Efter en kort promenad valde större delen av gruppen att åka taxi tillbaka till hotellet, vilket som vanligt gick i hög hastighet – nu med extra skjuts av sluttningen.
Efter det att alla hade strålat samman, begav vi oss mot Bora Bora Beach. På vägen blev taxichauffören stannad av beväpnad polis och botad för något som ingen kunde relatera till vad det var. Muta eller ”vägtull” är troligen mer korrekt uttryckt. Efter det att pengarna var ordnade kunde vi köra vidare som om ingenting hade hänt.
För att komma in på stranden den vägen vi gjorde var man tvungen att köra bil och anlända via en särskild port. Redan där var det uppenbart att detta inte var ett standardhak för lokalbefolkningen. Vi körde in på en fint ordnad allé, full av kringliggande grönska, vilken förde oss till ingången. Där steg vi av och gjorde vår entré.Den miljö som vi nu nåddes av var oväntad, kändes surrealistisk och bekräftade mitt intryck från portöppningen. Här fanns högklassig matlagning, pool, mysiga hang arounds och personal stod redo att på kommando ta emot beställningar. Nere vid stranden fanns en bar där det satt en grupp med personal som hade på sig tomteluvor, vilket jag reagerade på utifrån att det kände så kommersiellt. Om det hade varit i Sverige hade jag lustigt nog inte reagerat nämnvärt – det var det att det stack ut sett till övriga intryck av landet.


De följande timmarna åt vi lunch, badade i sjön och stängde av för en stund, varpå vi sedan tog taxi tillbaka till hotellet. Resterande del av dagen kom att bli fokuserad på lokala marknaden och på kvällen även ett besök i en lokal kyrka för att fira julafton.

Mer om detta i nästa inlägg...

Gustav Sundgren