Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

tisdag 7 augusti 2012

Den tomma känslan när jamboreen är över

Bild från utflykten till vattenfallet - en av de få bilderna jag tog under Jamboreen.

Jamboreen är över, även för mig. Arbetet med att förbereda och genomföra en Afrikansk Jamboree är över. Det var många motgångar för oss som jobbade med kommunikationen på lägerområdet utanför Gitega under de dagarna vi var där. När vi insåg att alla datorer och usb-minnen hade virus och en av datorerna brakade ihop helt var det som att luften gick ur oss alla. En del av de första dagarnas jobb var borta och det var ingenting att göra åt det. Istället fick vi försöka tänka om - vilket inte alltid är så lätt. Vi beslutade snabbt att det inte kunde bli något nyhetsbrev under jamboreen eftersom mycket material var redan borta och bestämde oss istället för att enbart satsa på information. Det var inte alls uppskattat av ledningen, men jag och min kollega Gael fick åtminstone igenom vår vilja (med mycket klagomål från början till slut).

Förutom alla problem jag och mina kollegor fick kämpa med för att kunna göra en så bra jamboree som möjligt på kommunikationsfronten är jag nöjd med vad som blev. Det var 9 dagar med nya och gamla kompisar, samtal och skämt om de torra bröden som serverades till frukost, skratt, tårar, utflykt till vattenfallet (där vi kunde stanna 10 minuter för vi hade tagit så lång tid på oss på museet och en utsiktsplats) och mycket mer.

Jag är överlag nöjd och jag är sjukt glad för att jag kunde återvända till Burundi för att ta del av Jamboreen som jag jobbat med sedan februari. Samtidigt känns det lite vemodigt. Det är över. Min volontärtid är officiellt över när jag lämnar Burundi på lördag för att spendera några dagar i Kigali innan jag sätter mig på planet för att åka hem till Sverige igen. Det har varit en lärorik tid på många sätt. Jag har lärt mig extremt mycket om mig själv, den afrikanska kulturen, språk (tänk att jag kom till Burundi i februari och kunde knappt säga ett ord på franska till att nu kunna göra mig förstådd i många situationer!), hur betydande allt det tråkiga pappersarbetet som vi gör i Sverige är och så himla mycket mer. Jag hade inte velat vara utan den här erfarenheten och det är definitivt inte sista gången jag besöker den här kontinenten.