Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

fredag 5 oktober 2012

Marcus har varit med och gjort terminsprogram - tema Amahoro Amani

Marcus Nilsen skriver om terminsprogram med Amahoro Amani-tema

Hösten är här och det betyder full aktivitet i scout-Sverige! Denna höst har åldersteam yngre som är en del av Scouternas programgrupp tagit fram färdiga terminsprogram med temat Amahoro Amani. De tre olika programmen har tre olika symboliska ramverk men alla har temat Amahoro Amani.

Tanken är att scouterna i Sverige ska lära sig om vad Amahoro Amani är genom att själva uppleva och tillämpa Amahoro Amani-metoden.

Jag har varit en av de två som har skrivit terminsprogrammet som riktar sig till upptäckare. Temat på detta program är Tintin. Som alla vet är Tintin en reporter som är nyfiken och jobbar hårt med att lösa mysterier och hjälpa de som behöver hjälp. Att jobba med Tintin som tematiskt ramverk var väldigt tacksamt och inspirerande. Det passade väldigt bra med Tintin-tema när programmet skulle inkludera Amahoro Amani. Detta för att det var väldigt tacksamt och var trovärdigt då Tintin ofta hamnar i konstiga situationer i främmande länder.

I anknytning till programmet har vi även passat på att att ge ledarna en kort introduktion i vad Amahoro Amani är för något. Detta är viktigt för att sprida namnet och för att ledarna ska kunna informera om projekt. Vi har även gjort delar interaktiva och kopplat dessa till den fantastiska Amahoro Amani-hemsidan. Där kan scouterna ställa frågor om projektet, men också ställa frågor om scouting i tex Burundi. Tanken är även att scouterna ska använda en sida för att kommunicera med andra svenska scouter om hur de engagerar sig inom Amahoro Amani. Man ska helt enkelt dela med sig av sina erfarenheter och aktiviteter för att inspirera andra.

Just nu är vi inne i slutfasen på programmet till vårterminen 2013. Då kommer bland annat upptäckarna få ett piratprogram och Amahoro Amani kommer självfallet dyka upp i programmet.

Marcus Nilsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar