Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

fredag 12 oktober 2012

Mina tankar kring Vänlighetsinvasionen i Växjö

Fred, sa de. Massa glädje, sa de. Men, har vi inte redan tillräckligt av den varan?

Nej, riktigt så var det inte. Det var däremot lite sådana känslor som florerade när jag väl stod där i Växjö den 7 september och skulle vara ”snäll”. Hur är man snäll, egentligen?

Där var det. Jag stod i mitten av Sveriges trettonde största tätort och undrade hur man var snäll. Under tiden sprang Malin runt och delade ut rosor och formligen drunknade i mottagarnas leenden. Det medelålders paret som satt på McDonald's fick en ros som förvandlade burgaren till en romantisk middag. Killen i korvkiosken fick en ros och såg ut som om han träffats av en blixt från klar himmel. Två timmar senare skymtade jag samma ros i en provisorisk vas bakom disken. Till och med den rullstolsbundne bosniske gubben fick en ros. Själv var han så gammal att han knappt kunde kommunicera, men de glittrande ögonen sade allt. Och resten sade hans barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Sedan fann jag mig också i det. Knöt lite ballonghundar och gav bort dem till barn jag träffade på. Oavsett ålder togs de fina vovvarna emot med samma glädje. Även tjugoåriga hipsters blir jätteglada, tro mig. ”Men vad är haken?” frågade de. Fyrtioåriga, skeptiska smålänningar som aldrig utsatts för spontan glädje tidigare. ”Vad har jag gjort för att förtjäna det?” undrade ambulansföraren när vi gav honom ett fint litet vykort. Ja, varför förtjänade han glädje? Han räddade ju bara liv varje dag – vilken bagatell. ”Ja, det gör jag ju!”, sade han helt förvånat efter en stund. Och vilken insikt, sedan!

Tomas Bovinder kallade sitt arrangemang för Vänlighetsinvasion, ett enligt mig klockrent namn. Att komma och invadera en av landets största tätorter under en helg och genom sin blotta existens lyfta den outtalade frågan ”Hur är man snäll?” är att utmana sig själv och sin omvärld. Och nog är det ett intressant koncept att utmana.

Läs mer om Vänlighetsinvasionen här!


//Vladimir Lukic - gästbloggare
(Läs min privata blogg här, och följ mig på Twitter)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar