Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

torsdag 22 november 2012

Ät upp din mat, tänk på barnen i Afrika!

Ögonblicksbild från en av de svenska deltagarna på det internationella mötet International Gathering med “Amahoro Amani – för freden vidare”.

Det var första kvällen på International Gathering för Amahoro Amani utanför Gitega i Burundi. Vi satt på vita plaststolar under ett stort tak och det var varmt i luften. Platsen under taket var den stora samlingsplatsen på lägret, ingången till “kiosken” och i förvaringsplatsen för maten till alla på lägret.


http://dev.amahoroamani.se/wp-content/uploads/2012/08/amahoro_int-gathering_barn_wictoria-trei_256px_webb.jpg

Jag hade ett samtal med en ny bekantskap och helt plötsligt kom vi in på hur länge människor lever i Burundi. Min nya bekant berättade att människor inte blir så gamla i här. Han sa: “Det är inte konstigt att människor inte blir gamla här; man föds hungrig, växer upp hungrig och dör hungrig.”

Genomgående under hela resan frågade människor jag träffade om jag hade båda mina föräldrar i livet. När jag svarade ja gratulerade de mig. Någonting som för oss i Sverige är ganska självklart, de flesta har två föräldrar i livet åtminstone en stor del av sitt liv, är inte alls självklart där. Nästan tvärtom.

Jag satt på en vit plaststol i ett varmt Burundi men tankarna är lika levande nu:

• jag har båda mina föräldrar vid liv och det är jag enormt tacksam för

• jag slipper gå hungrig, vilket jag är tacksam för, och uttrycket “tänk på barnen i Afrika som svälter” har fått en helt ny innebörd för mig

//Wictoria Trei