Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

torsdag 15 november 2012

“Befinner mig bland hundratals hjältar”


Ögonblicksbild från en av de svenska deltagarna på det internationella mötet International Gathering med “Amahoro Amani – för freden vidare“.

http://dev.amahoroamani.se/wp-content/uploads/2012/08/amahoro_int-gathering_workshop_julius-kramer_256px_webb.jpgJag var på väg över fältet från International Gatherings fullsmockade “mingelgolv” till mitt tält ett par hundra meter bort mot skogen. En snubbe hojtade till bakom mig och jag vände mig om. Jag kände igen hans ansikte och kunde minnas att vi småpratat kvällen innan. Nu ville han prata om fred och presentera sitt eget engagemang för en bättre värld.

Som universitetsstudent bor han i en rätt stor stad men lägger varje vecka ned de få slantar han har på att ta båten över sjön till ön där hans fredsklubb håller till. Där hjälps scouter och eldsjälar tillsammans åt att odla avocado åt lokalbefolkningen. Snubben berättade livligt och entusiastiskt om sitt projekt och hur han tror det bidrar till en bättre värld. Vi pratade ett bra tag om fred och rättvisa. Gigantiska regndroppar öste ned så marken nästan tycktes falla sönder under mig. Trots detta hade jag ingen som helst lust att slita mig från alla inspirerande berättelser, och hade heller ingen tanke på att gå in under tak.

Det var först efter det spontana samtalet som jag insåg att vi hade förmånen att befinna oss bland hundratals hjältar. Jag blev riktigt peppad!

//Julius Kramer