Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

tisdag 27 november 2012

Tobias möter sin vänkår och bygger upp en vårdcentral på den 6e Afrikanska Scoutjamboreen

Tobias kommer från Jonstorps scoutkår som sedan en tid tillbaka är vänkår med scoutkåren Saint Nicolas ifrån Bujumbura. Det var hans kårchef som inledde samarbetet och då han inte kunde åka ner på Afrikanska Jamboreen frågade han Tobias om inte han ville åka istället.

 

Tobias åkte gärna, han såg det som en ny upplevelse, något speciellt som han inte varit med om innan vilket det också har varit, men också så mycket mer. Det finns många planer för samarbetet mellan kårerna, tex funderingar på en gemensan hajk eller ett läger. Framtiden får utvisa hur det går.

Tobias uppgift under lägret har varit att ingå i sjukvårdsteamet och det har lärt honom mycket. Teamet började med 9 för varandra okända människor från olika länder som fick i uppgift att bygga upp en vårdcentral för 500 personer. På en dag hade de tillsammans skapat en som också har kunnat möta det behovet. “Det går att göra mycket bra med lite vatten och några snälla ord” menar Tobias. “Det går att göra skillnad lättare än vad man kanske tror.”

Sjukvårdsteamet var folk som inte kände varandra men nu är de bra vänner. Det känns svårt att lämna varandra nu när lägret är slut säger Tobias . Gruppen litar på varandra. Det känns naturligt att bara vara. Gruppen har fått nära kontakt och de har alla en öppen inbjudan till de andras hem om de någon gång besöker varandras länder. Det är en öppnare känsla än i Sverige tycker Tobias.

Av det han har lärt sig här tar Tobias med sig att han är starkare och klarar mer än han trott om han bara ger sig den på det. Hem till kåren tar han med sig Amahoro Amani konceptet som får bli temat för höstens scouttermin, med inspiration från det som han och andra har upplevt i Burundi tänker de ta sig an och försöka se vilka problem de kan hjälpa till att lösa i sin närhet och förhoppningsvis hjälpa till att sprida idén till resten av Sverige också. Men han funderar på om det går att göra på samma sätt i Sverige där scouterna kanske inte har riktigt samma ställning som här där man litar på och ser upp till scouterna på ett annat vis.

Han tycker att “resan har nog förändrat mig och andra mer än vad jag hade förväntat, jag hade förväntat mig äventyr och något annorlunda men det har påverkat mer än så.”