Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

onsdag 30 januari 2013

Bujumburas marknad totalförstörd

Tidigt i söndags morse började marknaden i Bujumbura - Burundis huvudstad att brinna. Brandkåren klarade inte av att få branden under kontroll och hela marknaden totalförstördes. Marknaden var Burundis största och var en inomhusmarknad där du kunde hitta allt från skor, tyg, elektronik, hårprodukter och lokalproducerade afrikanska souvenirer till mat.

Konsekvenserna av den här branden kommer vara att maten, under en tid framöver, kommer öka i pris efter marknaden var den naturliga platsen för handel med matvaror. Bujumbura har sedan tidigare höga matpriser i jämförelse med andra afrikanska länder om man även tittar på hur mycket de tjänar i landet. Detta kommer alltså påverka befolkningen i allra högsta grad.

Marknaden i Bujumbura brinner, bild från
http://www.africareview.com
Även människor som livnärde sig på att sälja produkter på marknaden har en mörk framtid framför sig. Enligt Africanreview var 90 procent av produkterna inne på marknaden inte försäkrade. Varför ingen försäkring kanske du tänker då? En ganska naturlig tanke - i Sverige. I Burundi, och även många andra länder i Afrika, kostar en försäkring väldigt mycket pengar. I många fall mer än vad du har råd med eller kanske tjänar över huvudtaget.

Våra tankar går till våra vänner och bekanta - Scouter/Guider och alla inblandade i branden i Bujumbura och Burundi.

Vill du läsa mer om branden finns det att läsa här (på engelska):
African Review: http://www.africareview.com/News/Counting-losses-after-Bujumbura-market-fire/-/979180/1678532/-/cuhks4/-/index.html
Huffington post: http://www.huffingtonpost.com/meredith-hutchison/massive-fire-devastates-bujumbura_b_2566008.html

Scouternas fotograf Jonas Elmqvist har gjort ett bildspel som skildrar livet på marknaden:
http://www.elmqvistphoto.com/projects/index.php?thumnails=true&setID=72157623591049246

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar