Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

torsdag 24 januari 2013

Vad händer i Kongo-Kinshasa och vad är M23?

Bild från flyktingläger där freds-
klubbar hjälper till i Kongo
Demokratiska Republiken Kongo (DRC), eller Kongo-Kinshasa som vi oftast kallar det i Sverige, är ett av de rikaste länderna i Afrika - men bara om vi ser till landets naturtillgångar. Tittar vi på hur människorna i DRC lever är det istället ett av de fattigaste länderna i världen. Det har länge varit konflikter i Kongo-Kinshasa och våra västerländska medier har inte alltid rapporterat om alla krig som pågår i landet. Ibland kallas det även de bortglömda krigen. Sedan i höstas har rebeller som kallar sig M23 härjat i provinsen norra Kivu.

Rebellerna tog över staden Goma och tusentals människor flydde från sina hem. I media florerade många rykten om vem som låg bakom M23. Ett tag pekades Ugandas regering ut att stödja dem ekonomiskt, samtidigt som Rwanda i senare sammanhang också pekades ut. Det är med andra ord en väldigt förvirrad konflikt. Men vad är det egentligen M23-rebellerna vill? De vill “befria” landet - en kritik mot landets president Joseph Kabila. De hade som plan att - efter att ha intagit Goma - åka vidare mot landets huvudstad Kinshasa.

Bild från flyktingläger där freds-
klubbar hjälper till i Kongo
M23 gick med på att ha fredsförhandlingar i Ugandas huvudstad Kampala, men hur det gått råder det delade meningar om. Ett tag vägrade president Kabila komma dit med anledningen att han "inte diskuterade med rebeller". Andra uppgifter säger att det inte går att kalla mötena för förhandlingar eftersom de faktiskt inte har träffats “ansikte mot ansikte”, utan förhandlingar har hållits i Kampala tillsammans med politiker från Rwanda och Uganda, men utan att ha vistats i samma rum. 

Under en förhandling i mitten på december, som samlande ungefär 45 personer, gick Kongo-Kinshasas regering dock inte med på vapenvila - vilket M23 har velat. Det enda vi frågar oss nu är: varför?

 
Oroligheterna i Kongo-Kinshasa är svåra att sätta sig in i och svåra att förklara. Vill du sätta dig in mer i vad som har hänt och händer rekommenderar vi följande sajter:

BBC Africa: http://www.bbc.co.uk/news/world/africa/
Aljezeera Africa: http://www.aljazeera.com/news/africa/
Kvinna till Kvinna: http://kvinnatillkvinna.se/

Du kan även försöka att söka efter information själv. Många svenska nyhetssidor har rapporterat mycket om konflikten under hösten.

Hur jobbar Amahoro Amani på plats i Kongo-Kinshasa? Bilderna till det här inlägget kommer från flyktingläger där fredsklubbarna bland annat har hjälpts åt att samla in kläder till de behövande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar