Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

tisdag 26 mars 2013

Resolution 1325 med CEDEJ

På internationella kvinnodagen den 8:e mars uppmärksammade vi att CEDEJ hade bjudit in scouter och guider till Uvira, Syd-kivu i DR Kongo för att ha en heldag med workshop om resolution 1325. För att läsa det tidigare inlägget klicka här. 

Burundiska guider och scouter
 
Från Burundi var det åtta guider och åtta scouter som åkte och Amahoro Amani i Bujumbura ordnade transporten. Dagen började med att Christian Sango som är koordinator på CEDEJ berättade om organisationen och vad syftet med dagen var. De hade som syfte att få människor från regionen att träffas och diskutera de utmaningar som ungdomarna möter och då speciellt unga flickor och kvinnor.

Workshop


Jeannette Mungu Akonkwa som var värd för dagen presenterade resolution 1325. Resolutionen ska skydda kvinnor i konflikt och i postkonflikt för att de ska kunna få en ljusare framtid utan krig, med fred och hållbar utveckling utan att lämna kvinnorna utanför. Presentationen visade också att kvinnorna inte bara är offer i konflikter utan också konfliktlösare. Resolution 1325 är en effektiv strategi för långvarig fred.

Workshop

Det är dock väldigt viktigt att främja kvinnor så att de får plats i den politiska sfären och att det finns fler möjligheter till utbildning.

Allt våld, inklusive sexuellt våld mot kvinnor, ökar i konflikt och postkonflikt-områden. Detta gör att de här kvinnorna och flickorna ständigt kränks vilket leds till att de blir traumatiserade och får men för livet. Dessutom berättades det att de kvinnor som representerade ett större antal offer i allmänhet uteslöts i lösningen av konflikter och fredsbyggande.

Det är också väldigt viktigt att stödja kvinnors rätt till utbildning och att stötta de kvinnorna som bor på landsbygden eftersom det är de som är mest utsatta.

Workshop

Under dagen presenterades även historia bakom just 8:e mars och att alla länder och kulturer uppmärksammar dagen på olika sätt, i Tunisien till exempel firar de inte den 8:e mars utan 13:e augusti istället. 

De fick även en uppdatering om läget i DR Kongo. Kvinnor i DR Kongo är förtryckta och har till exempel inte rätt att tala eller ärva när någon dör. Under 2006 infördes en lag om jämställd arvsrätt, men den har fortfarande inte införts.

Dagen avslutades runt 16 och burundierna återvände hem.

Vill du läsa mer om FN:s resolution 1325 kan du göra det på operation 1325s hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar