Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

fredag 19 april 2013

Scouter står upp mot rasism på Sankt Georgsdagen

Idag ser vi hur människor hamnar utanför, behandlas olika och kränks beroende på hur man ser ut, vad man tror på, vem man älskar eller vilka traditioner man följer. Det blir tydligt i vardagsrasismen och nätmobbingen, vi ser det när scouter utvisas till länder där de väntar hot om dödsstraff och det blir alldeles uppenbart när vår syskonorganisation i USA vägrar medlemskap för öppet homosexuella. Därför är det viktigt att scouter tar vara på Sankt Georgsfirandet och gör det till en dag som verkligen räknas.

För Scouterna i Sverige är det viktigt att alla får vara med. Därför ser vi till att alla våra scoutledare är utbildade för att förebygga mobbing och övergrepp, för att skapa trygga möten. Men vi driver också rättighetsprojektet Värsta fördomen tillsammans med Stiftelsen Expo, Röda korsets ungdomsförbund och Ungdom mot rasism för att vi vet att även vi har fördomar och att vi bara övervinner dem genom att prata om dem. De problem vi har idag kan nämligen inte bekämpas med svärd. Problemen sitter i oss själva och i våra medmänniskor, och det krävs ett enormt mod och tålamod för att varje dag säga ifrån och kämpa för en bättre värld där rasism, mobbing och övergrepp inte existerar.

- Det räcker inte med att vi scoutledare är medvetna om det här, det är viktigt att vi också visar barnen genom det vi gör. I Scouterna får alla vara med, vi vet att många barn har svårt att passa in och hitta sin plats på andra ställen och det är viktigt att vi inte nöjer oss med att vissa inte hänger med utan verkligen ser till att alla får plats. Vi måste prata om och visa scouterna varför alla måste få vara med, att alla behövs i patrullen och att alla egenskaper är viktiga. Alla har olika egenskaper och de kan vara både en styrka och en svaghet i olika situationer, säger Tove Norrman.

Den 23 april i år firar scouter över hela landet Sankt Georgsdagen, men vi gör det inte för att minnas något förflutet utan för att skapa en dröm om framtiden. Det är därför Scouterna uppmuntrar varje scout att stå upp för våra värderingar och påminna om att i Scouterna får alla vara med. För att göra temat kring Sankt Georgsdagen konkret kan det vara bra att hänga upp det på en aktivitet, i Aktivitetsbanken hittar du flera aktiviteter om våra egenheter och likheter, om att bilda sig en uppfattning om hur normer fungerar och om hur man kanta ställning och stå upp för sina åsikter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar