Amahoro Amani betyder fred på språken kirundi respektive swahili. Det är ett fredsprojekt som drivs av Kvinna till Kvinna, Scouterna och Svenska PostkodLotteriet för att bidra till att nå FN:s millenniemål. Läs mer om vad Amahoro Amani är »

onsdag 8 maj 2013

Upprop för att förhindra attacker mot journalister i Burundi

Sedan 2010 har media avslöjat omfattande statlig korruption och brott mot mänskliga rättigheter i Burundi. Under 2011 rapporterade Human Rights Watch minst 160 politiska mord, avslöjanden som i hög grad gjordes av oberoende medier. Som svar har regeringen åtagit extrema åtgärder för att tysta medierna, bland annat genom att fängsla journalister med terrorism som anledning, hota om att stänga ner medier och hota om att döda journalister och deras familjer. 

Precis som Rwanda har Burundi lidit av årtionden av strider mellan hutuer och tutsier. Det internationella samfundet spelade en viktig roll i att få stopp på det långa inbördeskriget i Burundi. Som en del av det mäklade fredsavtalet garanterades yttrandefriheten av den burundiska konstitutionen och av internationella fördrag. De garanterar grundläggande mänskliga rättigheter, inklusive yttrandefrihet, och ska givetvis följas.

Nu ligger ett lagförslag om att inskränka journalisters rätt att rapportera om allt som berör landets säkerhet och ekonomi, samt allt som kan anses förolämpa presidenten. Amnesty International, Human Rights Watch, Reportrar utan gränser och Kommittén för skydd av journalister har alla fördömt denna lag. Det är ett angrepp på yttrandefriheten, och alla angrepp på yttrandefriheten är ett direkta angrepp på demokratin. 


Ett sätt att göra skillnad är att tillsammans sätta press på den burundiska presidenten att inte göra det nya lagförslaget till lag. Genom att skriva under uppropet kan vi visa på hur viktig vi anser att pressfrihet och grundläggande demokratiska strukturer är. 

Kampanjen initierades häromdagen av journalister och civilsamhällesorganisationer i Burundi. Skriv under och dela du med! 

Eftersom att internettillgång är så varierande i Burundi görs namninsamlingen även på papper. De senaste uppgifterna vi har är från den 6 maj, då hade 11 200 namn samlats in! Det är otroligt i en kontext där de flesta är rädda för att uttrycka sina åsikter fritt.

Petition to stop attacking journalists
Den amerikanska ambassaden i Bujumburas uttalande.
Freedom of Expression Under Threat From New Press Law
Burundi lobby groups oppose proposed media law

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar